Realisatie 2015, Ymere, Amsterdam Zuid-Oost


 

Heesterveld is een wijk gelegen in Amsterdam Zuid-Oost, ontworpen door Frans van Gool in 1982. In de afgelopen jaren verloederde de wijk net als het merendeel van de Bijlmer. En stond daardoor in de planning voor de sloop. 
    De oorspronkelijke bewoners verhuisden en werden vervangen door tijdelijke studentenwoningen. Maar mede door de economische crisis is de sloop uitgesteld en heeft Ymere besloten de wijk op te knappen. In deze wijk zorgen reparaties, ontwikkelingen in de openbare ruimte en een grondige opknapbeurt voor de overgang in een nieuwe fase.



1982

1982

 

Nieuwbouw

    De wijk is opgebouwd uit 4 verschillende hoven die opbouwd zijn uit betonnen pre-fab blokken. De woningen lijken als blokken te zijn gestapeld. Deze basiséénheden repeteren zich vervolgens  in verschillende composities waardoor de hoven ontstaan. Ieder hof is enkel toegankelijk door een eigen poort. 

 

 

Verval

Tegenwoordig heeft het eens zo pure beton een gure uitstraling. Tegen de verwering en groene aanslag is nooit iets ondernomen. Dit terwijl het gemakkelijk is schoon te spuiten.

 


Ontwerp

Een teruggreep naar de stijl van de wijk. archetype naar boven halen. Blokken. Het Geel, Het Rood en het Blauw. Een teruggreep naar de stijl van de wijk. Verwijzen naar de Stijl. Samen met de Stijl, naoorlogs, na de ghetto. Duidelijke vlakken en blokken. Echte vorm van respect door een opvolging te zoeken voor het orginele ontwerp en deze willen te verbeteren. Het budget past dan ook bij de opdracht, er zijn geen grote verbouwingen nodig, maar een schoonmaak en verflaag zijn al doeltreffend.